https://www.futsal365.gr

To GMA και η «επανάσταση» του Ηλία Μιχαλίτση

Η AEK Futsal τη σεζόν που τελείωσε, αποφάσισε να προσθέσει στο προπονητικό επιτελείο της προπονητή τερματοφυλάκων, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε έναν βετεράνο τερματοφύλακα του Futsal, τον Ηλία Μιχαλίτση.

Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας ξεκίνησε με όρεξη, ιδέες και διάθεση να βοηθήσει τόσο τον έμπειρο Θεοφίλου Δημήτρη όσο και τους νεαρούς και πολύ ταλαντούχους Γιάννη Χριστόπουλο και Παναγιώτη Μπελτσίδη, εφαρμόζοντας ένα προπονητικό πρόγραμμα που δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πλησιάζει τα πρότυπα των επαγγελματικών ομάδων.

Ένα απ’ αυτά που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση παρακολουθώντας τον από τις προσωπικές του ιστοσελίδες στο Facebook και το Youtube είναι το σύστημα «Goalkeeper Movement Analysis (GMA)«, που εισήγαγε πιλοτικά στην δεύτερη φάση των play-offs με τον Ερμή Ζωγράφου.

Το Futsal365.gr αποφάσισε λοιπόν να μιλήσει ξανά με τον Ηλία Μιχαλίτση , προκειμένου να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι το GMA και πως επιδρά στην βελτίωση αλλά και την απόδοση των τερματοφυλάκων:

Futsal365: Ηλία παρατηρήσαμε πρόσφατα ότι σε κάθε αγώνα των play-offs τοποθετούσες μια action camera στην πλευρά των τερματοφυλάκων της ΑΕΚ. Τι σκοπό έχει αυτή η κίνηση;

Η.Μ: Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που δείχνετε να μάθετε για το «Goalkeeper Movement Analysis«.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα να προπονώ τους τερματοφύλακες της AEK Futsal έψαχνα να βρω τρόπους που θα με βοηθήσουν να παρακολουθώ τις εμφανίσεις τους κατά την διάρκεια των αγώνων.
Παρ’ όλο που βρίσκομαι στον πάγκο της ομάδας καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων, ήθελα να μπορώ να καταγράφω τις κινήσεις τους για να μπορώ μετά με άνεση χρόνου από το σπίτι μου να αναλύω την κάθε τους κίνηση, ώστε μετά να τους στέλνω παρατηρήσεις και να βελτιώνουμε τις απόδοσεις τους στις προπονήσεις, κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.
Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να τοποθετήσω μια action camera η οποία θα «κοιτάει» στην πλευρά της άμυνας μας και ειδικά τους τερματοφύλακες.

Futsal365: Τι ακριβώς κάνεις κατά την διάρκεια του αγώνα και μετά απ’ αυτόν με το GMA;

Η.Μ: Κατά την διάρκεια του αγώνα φυσικά κοιτάω συνέχεια τι ακριβώς κάνουν οι τερματοφύλακες, ζωντανά, αλλά και διασφαλίζω ότι η action camera γράφει τον αγώνα.
Κάποιες φορές μπορεί να κοιτάξω την φάση ξανά μέσα από το κινητό μου που συνδέεται η camera, για να μπορώ να δω πιο καλά κάτι που θέλω και που χρειάζεται να το μεταφέρω στον τερματοφύλακα που παίζει εκείνη τη στιγμή, στο ταιμ αουτ ή και στ’ αποδυτήρια στο ημίχρονο.
Την επόμενη μέρα κάθομαι στο laptop μου και εξετάζω καρέ καρέ όλες τις φάσεις, απομονώνω τα στιγμιότυπα, σχεδιάζω και μαρκάρω πιθανές θέσεις που θα έπρεπε να πάρουν και γενικά αναλύω όλες τις φάσεις, ανεξαρτήτου κατάληξης.
Δεν κοιτάω δηλαδή μόνο αυτές που καταλήγουν γκολ εναντίον μας, αλλά κι αυτές που αποκρούουν οι τερματοφύλακες ή ακόμα κι αυτές που καταλήγουν αουτ.
Για μένα δεν έχει σημασία που κατέληξε η φάση, αλλά αν η θέση που έχουν πάρουν είναι η σωστή ή όχι τη δεδομένη χρονική στιγμή!

Futsal365: Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό που κάνεις είναι κάτι το πρωτοποριακό για τα δεδομένα του Ελληνικού Futsal και δεν ξέρω αν και αλλού εφαρμόζεται κάτι τέτοιο. Πως το έχουν πάρει ο προπονητής της AEK Futsal και οι τερματοφύλακες;

Η.Μ: Δεν ξέρω αν είναι πρωτοποριακό ή όχι αλλά αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι ο βοηθός προπονητή του Άρη Θεσσαλονίκης, Πρέντραγκ Σομπότοβιτς, χρησιμοποιεί κάμερα όχι μόνο κατά την διάρκεια των αγώνων αλλά και κατά την διάρκεια των προπονήσεων!
Μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να αναλύει τις φάσεις των αγώνων και τις προπονήσεις μαζί με τον Σάββα Παντελίδη, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις.
Αυτός λοιπόν είναι και ο δικός μου σκοπός, να διορθώνω μέσα από την δική μου οπτική γωνία και αντίληψη, τις κινήσεις των τερματοφυλάκων, ώστε να μπορούμε την επόμενη φορά να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.
Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου μπορώ να σου πω και πιστεύω ότι τόσο ο Γιάννης Ζιάβας όσο και οι τρεις τερματοφύλακες μας το έχουν πάρει πολύ θετικά, γιατί σίγουρα βλέπουν ότι κάτι καλό και σωστό μπορεί να βγει μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Futsal365: Εφόσον έχεις συγκεντρώσει όλο το υλικό των φάσεων μέσα από το GMA τι ακριβώς κάνεις μετά;

Η.Μ: Αυτό που κάνω είναι να δείξω το βίντεο στους τερματοφύλακες με τις επίμαχες φάσεις, σύμφωνα πάντα με την δική μου οπτική γωνία και εκτίμηση για το τι μπορεί να έκαναν λάθος, ή ακόμα και τι μπορεί να έκαναν σωστό.
Στις περιπτώσεις των λαθών (είτε κατέληξαν γκολ, είτε όχι), προσπαθούμε να διορθώσουμε τις κινήσεις τους μέσα από τις προπονήσεις. Θα παρατηρήσεις ότι τονίζω ιδιαίτερα την φράση «μέσα από την δική μου οπτική γωνία και εκτίμηση».
Αυτό το κάνω γιατί εδώ δεν είμαι για να το παίζω παντογνώστης, αλλά για να μπορώ μέσα από την διαφορετική θέση που είμαι να βλέπω τα πράγματα αλλιώς. Όλοι έχουμε κάνει λάθη όταν παίζαμε ποδόσφαιρο και γι’ αυτό η θέση μας είναι να συμβουλεύουμαι τους παίχτες και όχι να επιβάλλουμε την άποψη μας. Αυτό λοιπόν κάνω και με τα παιδιά, συζητώ τις φάσεις και ανταλλάσουμε απόψεις.

Futsal365:  Τώρα που το πρωτάθλημα τελείωσε, πως είδες την κατάσταση στο θέμα των προπονήσεων των τερματοφυλάκων στην ΑΕΚ Futsal και αν το GMA βοήθησε τους τερματοφύλακες της ΑΕΚ Futsal και ειδικά τον Θεοφίλου που ήταν και ο βασικός, ειδικά στους τελικούς;

H.M: Όπως σου είχα πει και στην πρώτη συνέντευξη, οι τρεις τερματοφύλακες μας πήραν πολύ θετικά και ευχάριστα την κίνηση αυτή και πιστεύω ότι κάτι καλό γίνεται και έγινε.
Προσωπικά θα ξαναπώ ότι για να μπορέσει να γίνει ακόμα καλύτερη δουλειά είναι να βρεθεί, του χρόνου τώρα ποιά, μια επιπλέον ημέρα που θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στις προπονήσεις των τερματοφυλάκων.
Έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα καλύτερη και πιο στοχευμένη προπόνηση, επάνω στις αδυναμίες τους.
Για το 2ο σκέλος της ερώτησής σου να πω ότι η δική μου η δουλειά ήταν να στέλνω στον Δημήτρη της παρατηρήσεις μου από το GMA και να τον συμβουλεύω σχετικά με διορθώσεις στις θέσεις του και στις κινήσεις του. Πιστεύω ότι ο Δημήτρης τα έλαβε θετικά όλα αυτά και τον βοήθησαν να διορθώσει τα λάθη του!

Futsal365: Τελειώνοντας αυτή τη συνέντευξη, ήθελα να σε ρωτήσω τι άλλες καινοτομίες σκέφτεσαι να εφαρμόσεις του χρόνου, εκτός από το GMA;

H.M:  Αυτό που μπορώ να σου πω στα σίγουρα είναι ότι από τη στιγμή που η συνεργασία μου με την ΑΕΚ Futsal θα συνεχιστεί και του χρόνου, θα προσπαθώ να εξελίξω το GMA.
Αυτό θα γίνει αρχικά με την προσθήκη επιπλέον action camera, ώστε να μπορώ να βλέπω απ’ όλες τις γωνίες τις κινήσεις και τις θέσεις των τερματοφυλάκων!
Φυσικά θα υπάρχουν κάμερες και στις προπονήσεις πλέον για να μπορώ να κάνω και εκεί τις παρατηρήσεις μου. Ένα άλλο ακόμα που σκέφτομαι είναι η χρήση ειδικού λογισμικού το οποίο θα καταγράφει τα πάντα σχετικά με το παιχνίδι των τερματοφυλάκων κατά την διάρκεια των αγώνων για μελλοντική χρήση και ανάλυση. Ιδέες υπάρχουν πολλές, αρκεί να υπάρχει διαθέσιμο πεδίο εφαρμογής τους!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *